WordPress site

Sådan bliver du klar til halvmaraton på seks måneder

Rigtig mange danskere har fået smag for at løbe, og det er efterhånden blevet lidt af en nationalsport herhjemme. Hvis du er en af dem, som gerne vil prøve kræfter med et officielt løb, så er et halvmaraton et godt sted at starte. Denne blog giver dig nogle råd til, hvordan du kan blive klar til dit første halvmaraton.

Der er mange måder at dyrke løbeentusiasmen på, og herhjemme kommer der blandt andet flere og flere løbeklubber frem, hvor både unge og ældre mødes for at dele deres løbeoplevelser med hinanden. Rigtig mange løber, fordi det er sjovt, og det kan sagtens være et socialt foretagende i stil med en fodboldklub eller andre fritidsaktiviteter.

Mange har også et ønske om at prøve kræfter med et officielt løb, og derfor tilmelder mange sig et halvmaraton. Det er et godt sted at starte, fordi det er et realistisk mål at sætte sig, hvor der samtidig er mulighed for at blive rigtig presset. Det kræver dog også noget forberedelse, hvis man gerne vil levere godt, og det kommer vi lidt ind på nedenfor.

Start i god tid

Hvis du skal træne op til dit første halvmaraton, og hvis du ikke er en erfaren løber, er det en god idé at starte med træningen i god tid. Det kan eksempelvis være seks måneder før løbet, at du begynder at planlægge din løbetræning ud fra de famøse 21 kilometer. Det betyder ikke, at du skal planlægge hele dit liv efter det, men det er en god idé at have det i baghovedet, når du træner.

Kosten er selvfølgelig også vigtig, og hvis du gerne vil opnå de bedste resultater, skal du selvfølgelig også spise derefter. Spis de rigtige mængder både før og efter dine løbeture, så du har de bedste forudsætninger for at præstere hver gang.

Træn forskellige slags løb

Nogle har den opfattelse, at man kun skal løbe lange ture, når man træner op til et halvmaraton, for så vænner man sig jo til tempoet. Det er bestemt ikke rigtigt. Det er typisk en god idé at løbe 1-2 længere ture om ugen, når man træner op til et maraton eller halvmaraton. Det kan være et sted mellem 8 og 15 kilometer per tur, og det vil typisk blive længere og længere, når du nærmer dig løbet.

Derudover er det en god idé at løbe intervalløb. Det giver et helt andet tempo i benene, og du får din puls helt derop, hvor den er umulig at styre. Hvis du løber intervalløb et par gange om ugen, vil du komme i langt bedre form, og dit overskud vil derfor også blive bedre, når du løber dine lange ture.

Pas godt på din krop undervejs

Der er ikke meget ved at træne op til et halvmaraton, hvis kroppen går i stykker undervejs. Det vil sætte dig mange skridt tilbage, og det kan have betydning for din præstation. Derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv, og det sker blandt andet ved, at du laver skadesforebyggende træning. Det kan være i form at styrketræning, så dine muskler har noget at stå imod med, ligesom det kan være almindelige ”måtte-øvelser”, som gør dig stærkere i de områder, som bliver særligt belastet af løb. Det gælder eksempelvis knæ og ankler.

Sæt dig et mål

Det er en god idé at sætte sig et mål, uanset om det er dit første halvmaraton eller ej. Målet kan selvfølgelig være blot at gennemføre, men det kan også være en bestemt tid, som selvfølgelig bør være realistisk at nå.

Comments are closed.