WordPress site

Typiske skavanker, du kan opleve som sports- eller idrætsudøver

0

Sport er fantastisk, men når man presser sin krop – hvad end det er i større eller mindre grad – er der desværre også en forhøjet risiko for at få skader. Læs med her om nogle af de mest almindelige skavanker, og hvordan du behandler dem her.

Skinnebensbetændelse

Rigtig mange rammes og plages af skinnebensbetændelse, så lider du af netop dette, er du langt fra den eneste. Det skyldes en overbelastning i benet, som ofte kommer i forbindelse med løb. Skinnebensbetændelse viser sig typisk som smerter i skinnebenet i begyndelsen af træningen, hvorefter de vil gå væk, når du er blevet ”varm”. Efter træningens afslutning vil de imidlertid melde sig igen, og i nogle tilfælde kan de ligefrem være permanente. Du kommer betændelsestilstanden til livs ved at skrue ned for træningen og skifte til træningssko, der er mere stødabsorberende. Desuden kan det ofte bunde i, at dine lægmuskler ikke er stærke og smidige nok, og derfor kan det også hjælpe at træne disse op og at sørge for at strække virkelig godt ud efter hver eneste træning. Har du først fået skinnebensbetændelse én gang, har det det desværre med at vende tilbage, så sørg for at tilpasse din træning meget nøje og dermed ikke presse dig selv alt for hårdt.

Neglesvamp

Da du bruger dine træningssko flittigt og ofte sveder en del, når du har dem på, er der forhøjet risiko for at få neglesvamp som idrætsudøver. Der er svampe overalt på kroppen og overalt i vores omgivelser, og det er ikke som udgangspunkt noget problem. Dog har de ekstragode levevilkår, når luften er varm og fugtig, og det bliver den ofte i et par træningssko. Det betyder, at de naturligt forekommende svampe vil formere sig til et niveau, hvor det resulterer i reel neglesvamp. Dette kan være ubehageligt, og derudover ser det ikke særlig pænt ud. Bliver det ikke behandlet rigtigt, kan det desuden sprede sig til den omkringværende hud – herunder til fodsålerne, og så er det for alvor irriterende. Derfor skal du sørge for at behandle det omgående, hvis du opdager svamp i neglene. Dette kan du læse mere om her. Ellers kan du gøre dit til at undgå neglesvamp ved at lade fødderne ”ånde” så meget som muligt. Det vil sige, at du så vidt muligt skal undgå stramme og syntetiske sko. Derudover skal du gerne bruge strømper i materialer som bomuld og uld, og sidst, men ikke mindst, skal du slippe fødderne fri fra skoene så ofte som muligt, så de får masser af luft.

Fibersprængninger

Fibersprængninger er uden tvivl en af de mest udbredte skavanker i sportsverdenen, men de er heldigvis ikke farlige. Du får en fibersprængning, når en muskel pludseligt udsættes for en voldsom bevægelse eller belastning, og du ikke i forvejen er varmet op og har haft brugt netop denne muskel. Fibrene i vores muskler minder om elastikker, som kan trække sig sammen eller være afslappede, og hvis du udsætter din muskel for en eksplosiv bevægelse eller belastning, kan disse fibre simpelthen springe – deraf navnet. Det lyder muligvis lidt voldsomt, men faktisk er det ikke farligt, det gør bare ondt. Smerten vil typisk vare i nogle dage efter skaden er sket, og du skal derefter sørge for langsomt at begynde din træning igen, så du er sikker på, den skadede muskel kan følge med. Derudover kan det hjælpe at massere den pågældende muskel, når først de værste smerter har fortaget sig. Er det meget slemt, og bliver det ved med at genere dig, skal du naturligvis søge lægehjælp, men oftest vil det gå over af sig selv efter et stykke tid.

Leave A Reply

Your email address will not be published.