Sådan holder du dig skadefri på den korte og lange bane
Rigtig mange kæmper for at komme i den bedst mulige fysiske form, og det er da også noget, som kan give både energi og overskud, hvis man er veltrænet og har en god kondi. Der er dog ikke noget værre, end hvis man får langvarige skader, fordi man har trænet forkert eller for meget. Derfor handler denne blog om, hvordan man undgår at havne i den slags situationer.
Varm op
Det første råd er ret simpelt, men det er ikke desto mindre også meget vigtigt. Det kan sagtens ske, at du ikke bliver skadet, hvis du undgår opvarmning, men risikoen øges markant, og det er derfor dumt at lade være. Det er særligt overstræk, fibersprængninger eller andre muskelskader, som forekommer ved manglende opvarmning, og det er altså ærgerligt at sidde ude i 4-6 uger, fordi man har sparet fem minutter på opvarmningen.
Din træning bliver desuden bedre og mere komplet, hvis du varmer ordentligt op, fordi du langsomt vænner kroppen til det, den skal præstere.
Skadesforebyggende træning
Stabilitetstræning af hele torsoen og mange andre dele af kroppen er afgørende for, at din krop fungerer optimalt. Det kan tage noget tid, men du må se det som en del af den samlede pakke for at komme i god form. Skadesforebyggende træning er sjældent det sjoveste, og du kan føle, at du bliver presset mindre her, men det er virkelig noget, som kan mærkes på den lange bane.
Hvis du sørger for at lave skadesforebyggende øvelser, vil du mindske risikoen for skader markant. Det gælder eksempelvis lysken- og hoftebøjerskader, som mange løbere og fodboldspillere oplever, men det kan også være ankler og knæ, som virkelig skal trænes op, så de kan modstå den hårde belastning.
Kosten er vigtig
De fleste ved, at kosten er vigtig, hvis man vil opnå de rigtige resultater med sin træning, men vidste du også, at den kan være med til at forebygge dine skader? Først og fremmest skal du sørge for at spise varieret og sundt, hvilket selvfølgelig får din krop i bedre balance, og derfor vil du ikke løbe ind i så mange skader og sygdomme.
Derudover findes der en masse kost, som direkte kan forebygge betændelsestilstande, som man ser ved overbelastningsskader. Det er eksempelvis gurkemeje, ingefær, forskellige grøntsager og kaffe, som kan virke antiinflammatorisk på kroppen. Hvis du har en skade på vej, fordi du har overbelastet dig selv, så er det derfor en god idé at indatge noget mere af disse produkter. Det kan samtidig virke præventivt, hvis du spiser det, før skaden kommer.
Husk restitution
Det er altid fedt at træne meget, hvis man har motivationen, og mere vil som regel have mere. Det er dog også vigtigt at huske, at restitution er vigtig for kroppen. Faktisk er det noget, som er lige så vigtigt som selve træningen. Hvis din krop aldrig hviler sig, vil den nemlig aldrig få noget ud af sine anstrengelser, og du vil måske opleve, at du ikke rykker dig, selvom du arbejder hårdt.
Restitution er mange ting, og det betyder ikke nødvendigvis, at du skal ligge stille på sofaen. Det kan både handle om, at du får nok søvn, men også at du får bevæget dig i en moderat mængde, så kroppen får blodomløbet i gang og heler hurtigere til din næste træning.
Lyt til kroppens signaler
Vil du undgå skader, så må du lytte til din krop, når den siger fra. Der er stor forskel på, om du er øm efter en træning, eller om du har deciderede smerter.
Comments are closed.